Litt om oss

Torungens venner er en frivillig organisasjon med økende medlemmer og dugnadsånd. Vi jobber for å bevare og formidle, slik at allmennheten kan nyte fyrene. Vi samarbeider tett med Kystverket som eier fyrstasjonene og Aust-Agder turistforening som drifter overnatting og lokaler. Fyrene ligger i Raet nasjonalpark, derfor samarbeider vi naturligvis også med Nasjonalparkforvalteren. I tillegg samarbeider vi med mange andre lokale, regionale og nasjonale aktører.

Alt arbeidet som gjøres for fyrene utføres på dugnad av medlemmer og styret. Medlemskontingenten går til vedlikehold, formidling av kystkultur og til drift av foreningen. Av og til får vi også hyggelige gaver fra private og næringslivet. Uten disse bidragene hadde det ikke vært mulig å ta vare på Torungene og åpne de opp for allmenheten. Bli medlem her. Bli frivillig her. Eller kontakt oss for å gi en gave eller kanskje du har en god ide’?

  • Torungens venners styre

    Nytt styre konstituert i august 2024. Her sammen med tidligere styremedlem og fyrforvalter Knut Mørland. Fra venstre: Bjarne Hiis, Bjørn Barexstein, Knut Mørland, Lise Corwin, Toralf Taraldsen (leder), Alf Altenborg og Christian Lien (nestleder).

Vår historie

Torungens Venner ble etablert i 1983 under navnet Lille Torungens Venner. Nils H. Thommesen var primus motor i å etablere en aksjon for å bevare det verneverdige fyrtårnet på Lille Torungen. Foreningens slagord var "bevare meg vel..." Gavebrev ble lagt ut for salg til private og næringslivet, samtidig som kommunene ble utfordret til å ta et ansvar.

Etter 500 store og små bidrag, støtte fra Arendal, Hisøy og Øyestad kommuner, samt 200.000 kr fra Statens kulturminnefond, ble rehabiliteringen av fyrets eksteriør gjennomført i 1985. I 1987 ble også interøret rehabilitert med nye tregulv og reparerte trappetrinn.

I 1994 nedsatte Fortidsminneforeningen, avd. Aust-Agder, et utvalg som skulle vurdere om foreningen skulle overta og eie Lille Torungen på samme måte som foreningen også eier andre kulturminner. Under arbeidet ble gruppens mandat utvidet til også å omfatte vurderinger av drift, organisering og finansiering.

Gruppa anbefalte at fyret burde fredes og at Staten ved Kystverket forsatt skulle stå som eier og sørger for et profesjonelt og langsiktig vedlikehold. Gruppen så nødvendigheten av at drift av fyret måtte ha en sterk lokal forankring, og at bruk, organisering og drift av Lille Torungen fyr måtte inngå i en helhetlig plan for kulturminneformidlingen i kommunen.

I tråd med Fortidsminneforeningens anbefalinger fortsatte arbeidet for Lille Torungen under mottoet "vern gjennom aktiv bruk". Tårnet ble tilrettelagt for publikum med bord og benker, og fyret åpnet opp for utleie til publikum som selskapslokale. Det ble innledet et samarbeid med Kløckers Hus - Arendal bymuseum om booking og om leie av lokaler til årsmøter og styremøter.

Stiftelsen Lille Torungen fyr ble opprettet i i 2001. Som en følge av at virksomheten i 2005 ble utvidet til også og omfatte Store Torungen fyr, ble foreningens navn endret til Torungens venner. Foreningen fikk samtidig ny logo som viser begge fyrene.

Skipperstua hos tidligere fyrforvalter Mørland.